Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 30 augustus 2018

Oss pilotgemeente Religieus Erfgoed.

Gemeente Oss is vandaag pilotgemeente geworden voor Religieus Erfgoed.

Vandaag is bekend geworden dat de gemeente Oss een van de pilotgemeenten is geworden die een Visie gaat schrijven op het eigen Religieus Erfgoed. Dit i.s.m. inwoners, kerkeigenaren en anderen. Het Ministerie biedt middelen hiervoor aan.

D66 is er nu zeker van overtuigd dat de thema-avond die Raadslid Henriëtte Renders mede als inwoner van Ravenstein in het voorjaar organiseerde, veel nut heeft gehad.
Sterker nog: het is een mooie aanzet voor het schrijven van een visie. Tenslotte moet zo’n Visie aangeven wat de inwoners ZELF willen. Dit in samenspraak met de kerkeigenaren en andere partijen.

Zoals bekend is de kerk in Ravenstein al twee jaar gesloten. Tot grote droefheid maar ook ergernis van de inwoners. Zij (wij) weten van niets en worden niet op de hoogte gehouden. Uit de uitslag van de enquête, die tijdens de thema-avond is gehouden, blijkt dat inwoners graag helpen de kerk weer open te krijgen. Zowel financieel als praktisch willen mensen zich inzetten. Dat is veel waard.

D66 hoopt dan ook dat de Visie op het totale Religieuze Erfgoed in de gemeente Oss zal bijdragen aan een Oss met een respectvolle herbestemming m.b.t. 64 kerken en kloosters. Ik ga me er als raadslid namens D66, inwoner van Oss en cultureel liefhebber in ieder geval stevig voor inzetten.

Het volledige interview met Welmoed Wijmans “Een kerkenvisie begint met vertrouwen”.