Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 28 juni 2017

Aandacht voor legalisering medicinale cannabis

1 juni was het zover: Henriette Renders, raadslid voor D66 Oss , diende de volgende motie in:
“Aandacht voor legalisering medicinale cannabis

De motie roept het college van B&W op om in Den Haag aandacht te vragen voor de problemen van patiënten die cannabis gebruiken tegen pijn.
Als het aan de D66, en onze mede-indieners, ligt  gaan  de Burgemeester en haar wethouders ervoor zorgen dat er nou eindelijk eens een goed landelijk overleg wordt gevoerd, over de problemen omtrent het gebruik van medicinale cannabis.
En dat is verdomd hard nodig!

Het begint al bij het begin, niet iedereen die baat zou kunnen hebben bij cannabis krijgt een recept van de huisarts. En voor de mensen die wel een recept hebben wordt het medicijn, want dat is het in deze context, niet vergoed dor de zorgverzekeraar.
Het is bekend dat patiënten uit nood op internet of via ondergrondse kanalen gaan shoppen naar cannabis. Dit vind D66 een probleem en gelukkig steunden andere partijen ons ook.
(VVD, PvdA, Groenlinks en VDG)

Het werd een verhitte discussie waarbij we mochten leunen op Politieke steun van Beter Oss en GroenLinks. Felle tegenstand werd uitgedeeld door de fractie van de SP.
Zoals dat in de gemeenteraad gaat mag dan ook de wethouder zeggen wat het college van de motie vind:  Het college vind het niet aan de gemeente een onderdeel te benadrukken in de
landelijke discussie over de juiste medicijnen voor de juiste klachten, en raadde de motie af.
De landelijke partijen moesten dit maar aan de landelijke collega’s doorgeven.
Jammer mevrouw de wethouder, het zou juist goed zijn als de gemeente Oss deze kans oppakt om de cliënten te helpen.

Henriette mocht reageren op de felle kritiek van de SP.
De discussie kreeg een nare toon waar we niet meer uitkwamen.
Na een schorsing van negen minuten heeft Henriette besloten de motie terug te trekken.

Maar we komen nog een keer terug! In de tussentijd blijven we ons zeker inzetten voor die patiënten die onze “politieke” steun nodig hebben.